2025, een bijzonder jaar

Het hoge woord is er nu dan echt uit: op 14 september 2025 neem ik, Lisanne Middendorp, deel aan de 70.3 Iron Man in Duitsland (Erkner-Berlijn) om geld op te halen voor de Hersenstichting. Al vanaf mijn kinderjaren ben ik een (af en aan) fanatieke loper en vorig jaar werd ik head over heels verliefd op de triathlon sport. Balend dat ik zo laat in het jaar was ingestapt begon ik mij te oriënteren op het volgende triathlon seizoen. Het seizoen van het jaar 2025. En eigenlijk wist ik direct, dit moet een heel bijzonder jaar worden.

Want in 2025 is het vijf jaar geleden dat ik mijn vader, op 59-jarige leeftijd verloor aan Creutzfeldt-Jakob. Dit is een zeldzame hersenziekte waarbij cellen in zeer hoog tempo afsterven. De ziekte is moeilijk vast te stellen en artsen denken er door de zeldzaamheid van de ziekte ook niet direct aan. Wanneer de ziekte klachten geeft gaan mensen vaak snel achteruit en de schade is onomkeerbaar. Er is geen kans op genezing, mensen overlijden doorgaans snel na de eerste klachten.

Mijn vader overleed zeven dagen na de diagnose. Van topfit, hardwerkend en levenslustig naar plotseling doodziek; het contrast kan bijna niet groter zijn. Hoe cliché ook, het maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de mens is en het zet zaken in perspectief. Dingen waar ik me ooit druk om maakte, blijken ineens van geen belang te zijn en worden naar de achtergrond verdreven.

De ziekte van mijn vader maakt me dankbaar voor mijn gezondheid en voor het feit dat ik in staat ben om sportieve prestaties te leveren. En daarom kom ik dit jaar in actie voor de Hersenstichting. Door bij te dragen aan hun missie, gezonde hersenen voor iedereen, hoop ik dat het lot van mijn vader een ander in de toekomst bespaard kan blijven.

Binnenkort open ik mijn donatiepagina zodat je jouw bijdrage kan leveren aan de Hersenstichting. Zodra dit mogelijk is laat ik het natuurlijk weten!

Jouw impact

Dankzij jouw toewijding zorg je ervoor dat we dit kunnen verwezenlijken..

Hersenaandoeningen voorkomen

Een gezonde leefstijl kan het risico op een hersenaandoening verkleinen en de gevolgen van veroudering en hersenziektes uitstellen. Daarom zet de Hersenstichting in op gedrag dat de hersengezondheid ten goede komt. Van slaap tot voeding en beweging.

Hersenaandoeningen beter behandelen

De Hersenstichting maakt door financiering en nauwe samenwerkingen belangrijke onderzoeken en innovaties mogelijk. Zo kunnen er meer behandelingen komen die hersenaandoeningen genezen, stoppen, vertragen of de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Mensen met hersenaandoening helpen meedoen in de maatschappij

Iedereen met een hersenaandoening verdient een kans om het beste uit zijn leven te halen. Daarom werken wij aan een aangepast aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd zodat mensen daadwerkelijk mee kunnen doen

Lees meer