Spitkeet wandeltocht

Omdat we wel goed willen blijven oefenen staan dit weekend twee wandeltochten op de kalender. Vandaag houden we het lekker dicht bij huis. We gaan wandelen in Harkema. De start is bij openluchtmuseum 'De Spitkeet'. We hadden nog het voornemen om met de fiets te gaan, maar gaan uiteindelijk toch met de auto. De weersverwachtingen zijn niet heel erg goed, dus we besluiten om de roze regenjas aan te trekken, dan zijn we goed voorbereid op eventuele buien.

Er zijn diverse afstanden die gekozen kunnen worden, variërend van 7 tot 40 kilometer. Wij gaan (uiteraard) voor de 40 km. De start is mogelijk vanaf 8 uur en we komen al diverse wandelaars tegen op de heenreis. Wij starten tegen half negen en vinden dat een prima tijdstip. We hadden direct al (weer) aanspraak vanwege de kleding (vrijwel identiek en natuurlijk de t-shirts van de hersenstichting). Op de facebookpagina was verklapt dat de 40 km route richting Buitenpost zou gaan. Ik had de avond ervoor al een paar pijlen gezien in het dorp en was benieuwd of we inderdaad de 'rust' op steenworp afstand zouden krijgen. We laten ons verrassen, want er zijn meer wegen die naar Buitenpost leiden.

We gaan op weg, dreigen direct verkeerd te lopen.....(rechts in plaats van links) en we zijn echt op weg. We spieken vrij snel op de routebeschrijving waar de 'stops' zijn en hoeveel. Het ziet er goed uit, zeker wat betreft de afstanden die tussen de stops zijn, gemiddeld zo'n tien kilometer. Het eerste stuk van de tocht is heel bekende omgeving, dus de kans op 'mislopen' is erg klein. We lopen via de Krúswei en Reaskuorre naar Augustinusga en vervolgens over de brug naar Minicamping Blauwverlaat. Daar genieten we van een bakje koffie met appelgebak (uiteraard met slagroom) en eten nog een broodje.

We vervolgen de route en we krijgen een (stevige) regenbui te verwerken net als we bij Reahel de splitsing hebben van afstanden. De 25 kilometer wandelaars gaan rechtdoor, wij gaan rechtsaf en lijken nu alleen te zijn op de route. Hup, gauw de capuchon op en gewoon maar doorwandelen. Want een beetje regen en wind kan ons niet deren. Gelukkig is het maar een bui en is het snel weer droog. Bij de Tjoele gaan we linksaf en lopen via een mooi tussendoor (schelpen)pad in de Rohelstermieden naar de Âlde dyk. Dit is voor Geesiena een heel bekend stuk, ze loopt het geregeld met de hond. We laten ons niet verleiden tot een extra stop en vervolgen de route richting Buitenpost en Egypte.

We lopen via Kollumerzwaag naar de forelkwekerij waar we een lekker bakje groentesoep nemen. Volgens de controleurs zijn we de 64e op de lijst van de 40 km wandelaars en zijn er 80 op papier. We hebben onze twijfels of er nog mensen zullen komen. We spreken met een gezin die ook dit jaar voor het eerst de elfstedentocht gaan wandelen. Gedurende het vervolg van de tocht blijven we elkaar in het oog houden.

We lopen richting Twijzel en gaan via de 'njoggen âlde mantsjes' naar Kootstertille voor de stop bij de Viersprong. Onderweg blijft het niet droog en gaat met enige regelmaat de capuchon weer op en toch ook weer af. Het zijn gelukkig telkens maar buien en het is snel weer droog en zonnig weer. Na Kootstertille gaan we richting de brug van Skûlenboarch en lopen verder richting Heechsân. Vanaf hier gaan we weer linksaf, richting Harkema, via een route die ons toch weer 'min of meer' bekend voor komt van eerdere wandeltochten. Op het allerlaatste stukje komt Geesiena nog een collega tegen en lopen we weer langs het bekende 'foar de dúvel net bang'.

Alles bij elkaar vonden we het weer een fijne tocht met voldoende afwisseling van ondergrond en omgeving. Er hebben in totaal iets meer dan 400 mensen mee gedaan aan de tocht(en). Voor een fotoverslag van de tocht van 40 kilometer (gemaakt door Tom van der Velde) kun je hier klikken.

Morgen gaan we weer 40 kilometer wandelen. Dan is de Gaasterlandwandeltocht, vanuit Harich, de uitdaging.

Jouw impact

Dankzij jouw toewijding zorg je ervoor dat we dit kunnen verwezenlijken..

Hersenaandoeningen voorkomen

Een gezonde leefstijl kan het risico op een hersenaandoening verkleinen en de gevolgen van veroudering en hersenziektes uitstellen. Daarom zet de Hersenstichting in op gedrag dat de hersengezondheid ten goede komt. Van slaap tot voeding en beweging.

Hersenaandoeningen beter behandelen

De Hersenstichting maakt door financiering en nauwe samenwerkingen belangrijke onderzoeken en innovaties mogelijk. Zo kunnen er meer behandelingen komen die hersenaandoeningen genezen, stoppen, vertragen of de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Mensen met hersenaandoening helpen meedoen in de maatschappij

Iedereen met een hersenaandoening verdient een kans om het beste uit zijn leven te halen. Daarom werken wij aan een aangepast aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd zodat mensen daadwerkelijk mee kunnen doen

Lees meer